• Головна
  • В лікувальні заклади Новомосковська потрапили 5 пацієнтів з підозрою на жовтуху
13:03, 22 листопада 2019 р.

В лікувальні заклади Новомосковська потрапили 5 пацієнтів з підозрою на жовтуху

В лікувальні заклади Новомосковська потрапили 5 пацієнтів з підозрою на жовтуху

Станом на 20 листопада на адресу Новомосковського міськрайонного відділу лабораторних досліджень надійшло 5 екстрених повідомлень від лікувально-профілактичних закладів міста щодо підозри на захворювання вірусним гепатитом типу А (або хворобу Боткіна) мешканців Новомосковська.

Про це у закладі ВСП «Новомосковський міськрайонний ВЛД» повідомили на своїй сторінці у фейсбук.

Спеціалісти лабораторії інформують:

Вірусний гепатит А (в народі - жовтуха)– інфекційне захворювання, при якому переважно уражається печінка. Період від моменту зараження до перших клінічних проявів - 35 діб. Найбільш характерні ознаки захворювання: підвищення температури тіла; слабкість; зниження апетиту; почуття тяжкості під ребром справа. Один з найбільш яскравих симптомів хвороби – жовтуха.

В лікувальні заклади Новомосковська потрапили 5 пацієнтів з підозрою на жовтуху , фото-1

Жовтушне забарвлення отримують склери, слизові оболонки, шкіра. Але хвороба може протікати без жовтухи і без виражених клінічних проявів.

Хворі на безжовтяничні та субклінічні форми гепатитів у більшості випадків залишаються нерозпізнаними. Разом з тим, пацієнти з недіагностованими гепатитами є основним джерелом інфекції для оточуючих.Повідомили також в відділі про заходи з профілактики вірусного гепатиту А також надали іншу інформацію щодо цієї хвороби, а саме:

Щороку на Дніпропетровщині реєструються десятки випадків захворювань на вірусний гепатит А.Так, у минулому 2018 році серед мешканців міста Новомосковська та Новомосковського району діагностовано по 1 випадку.

В лікувальні заклади Новомосковська потрапили 5 пацієнтів з підозрою на жовтуху , фото-2

Гепатит А – одна з найпоширеніших кишкових інфекцій. Джерелом зараження є хвора людина.Зараження відбувається через забруднені воду, харчові продукти, предмети побуту (посуд, білизну, котрими користувався хворий), а також через брудні руки.

Основні фактори ризику – це погані санітарні умови, відсутність очищеної води, прийом рекреаційних препаратів, проживання з інфікованою людиною.

Вірус гепатиту А стійкий до різних агентів зовнішнього середовища, але інактивується при кип`ятінні, руйнується дезінфікуючими засобами. Для вірусного гепатиту А характерні сезонність.Частіше за інших хворіють діти від 7 до 14 років та молодь до 30 років.

Щоб уникнути захворювання на вірусний гепатит А необхідно:

- мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, тощо;

- не пити воду з невідомих джерел, вживати воду після кип`ятіння;

- захищати від забруднення продукти, вживати страви після достатньої термічної обробки;

- не купувати на стихійних ринках, з рук приватних осіб швидкопсувні продукти;

- проводити вологе прибирання приміщень, знищувати мух, тарганів.

Читайте також: Для автомобілістів Дніпропетровської області створили диспетчерську службу з цілодобовим телефоном: запишіть номер

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...