• Головна
  • Що таке пет-нат: історія та особливості виробництва натурального ігристого вина
Новини компаній
15:00, 27 серпня

Що таке пет-нат: історія та особливості виробництва натурального ігристого вина

Новини компаній
Що таке пет-нат: історія та особливості виробництва натурального ігристого вина, фото-1

Слово "пет-нат" походить від французького "pétillant naturel", що означає "природне ігристе". Тенденція на пет-нат і мода на цей вид ігристого вина з'явилася в 2015-2016 роках і зараз значно розширилася, хоча традицію пет-нату почали відновлювати ще в 1990-х роках. Тож ми розповідаємо, що таке вино пет-нат, у чому його особливості та чим він відрізняється від інших ігристих вин.

Історія вин пет-нату

Пет-нат – це одне з перших ігристих вин, яке почали виробляти ще приблизно на початку XVI століття у Франції, а можливо, ще раніше. Тобто метод виробництва пет-нату передував класичному методу виготовлення ігристих вин. Цей первісний метод виготовлення ігристих називають "méthode ancestrale". Це важливо пам'ятати, адже зараз існує два основних методи виробництва ігристих вин: класичний метод, яким виготовляють шампанське або іспанське вино каву, та метод Шарма. Натомість пет-нат виготовляють зовсім іншим методом.

Історія говорить, що якось у французькому абатстві Сен-Ілер чернець помітив, що вино, яке він розлив у пляшки, мало бульбашки, і таке вино йому дуже сподобалося. Швидше за все, вино, яке мало бути тихим, тобто без бульбашок, розлили в пляшки, і воно перестало бродити через холодний зимовий період. Коли стало тепліше, бродіння відновилося, і у вині з'явилися бульбашки. Тривалий час ігристі вина робили таким способом, аж поки не придумали класичний метод виготовлення ігристих та метод Шарма. Повернення до традиційного способу виготовлення ігристого вина, за однією з версій, відбулося в 90-х роках, коли винороб Крістіан Шоссар помітив, що в пляшках, які він закоркував, почався процес вторинного бродіння. Крістіан вирішив скуштувати це вино, і воно йому дуже сподобалось. Тож він почав експериментувати із цим способом виробництва ігристого вина. Згодом цю тенденцію підхопили інші винороби, і на початку 2000-х пет-нат завоював важливе місце серед ігристих вин. Але він є абсолютно окремим видом ігристого вина, і це пов'язано з технологією виробництва.

Як виготовляють пет-нат

Як ми вже згадували, є два основних методи виготовлення ігристого вина: класичний метод, при якому первинне бродіння відбувається в резервуарах, а вторинне бродіння відбувається в пляшках на осаді. Після цього осад видаляється, процес бродіння припиняється, але бульбашки (вуглекислий газ) залишаються. Другий спосіб – це метод Шарма, де перше бродіння також відбувається в резервуарах, вторинне бродіння також відбувається в резервуарах, а після цього ігристе вино розливається в пляшки. Натомість пет-нат не завжди проходить процес вторинного бродіння. Зазвичай виробники пет-нату розливають вино в пляшки ще до завершення початкового бродіння. У результаті утворюється м'яке вино, злегка ігристе. Зазвичай пет-нат більш солодкий через те, що в цьому вині ще залишається виноградний цукор. Також характеристикою пет-нату є наявність осаду. І на відміну від інших видів ігристих вин, пет-нат закривають звичайним алюмінієвим корком. Тобто, по суті, пет-нат - це ігристе вино, для виробництва якого використовують максимально простий спосіб.

Чим пет-нат відрізняється від шампанського та інших ігристих вин

Пет-нат також є ігристим вином, проте, на відміну від інших ігристих, він зазвичай не потребує дозрівання і витримки. Пет-нат – це переважно молоде вино, і воно часто має більш виразний, дикий і відкритий смак, ніж шампанське. Також через те, що немає процесу вторинного бродіння, у пет-наті відчутний виноградний цукор, тож пет-нат часто буває більш солодким. Також через особливості виробництва пет-нат може мати відчутну кислотність або легкий присмак дріжджів. Він легший, має інший характер бульбашок, не такий складний смак і більше нагадує молоде домашнє вино, яке ще проходить процес бродіння. Також у пет-наті може бути осад.

Крім того, тиск у пляшці фактично вдвічі менший, ніж у пляшці шампанського, тому його закривають звичайними корками з металу. Коли ви відкриватимете пляшку пет-нату, то не побачите такого феєричного вибуху.

Хоча вина пет-нат почали виготовляти багато століть тому, в сучасному виноробстві це доволі новий напрямок, тому не існує жодних регламентів щодо солодкості пет-нату, його кольору, рівня алкоголю чи сортів винограду. Пет-нат може бути білим, червоним, помаранчевим, абсолютно різних відтінків. Це чудове вино, яке ви можете скуштувати, якщо шукаєте експериментів у вині.

Скільки коштує вино пет-нат

Вина пет-нат можуть бути дешевшими, ніж справжнє шампанське, також вони можуть бути трохи дешевшими, ніж витримані ігристі вина. Це пов'язано з технологією виробництва пет-нату. Проте ціна на вино пет-нат також буде залежати від регіону, де був вирощений виноград, від сорту винограду та від традицій виноробні, де роблять пет-нат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...